RAHSIA MUDAH KURUS LEPAS BERSALIN

"ASSALAMUALAIKUM"


Bile fikir sal kahwin, mesti fikir sal anak. Bile nak ade anak, kena la korbankan berat badan zaman remaja. Yela, time pregnant berat badan conform2 la naek. Paling sikit pun akan naek lam 10kg. Aishh, sikit ke tu? Sikit la sebab saya sendiri pun naek lam 20kg. Badan dah macam dipam-pam. Walaupun tak berapa ade selera nak makan tapi berat still naek jugak. Tapi ada jugak jenis badan yang tak naek mendadak. Wanita-wanita ini haruslah bersyukur kerana tak payah susah-susah nak turunkan berat badan lepas bersalin. :)


Lepas bersalin, masa lam pantang ni la waktu terbaik tuk turunkan balik berat badan. Sebabnya time ni makan dah sah-sah berpantang. So boleh la nak dapatkan berat idaman semula. Tapi lau pantang makan je tak jadi jugak. Sebab tak bakar lelemak yang terkumpul sepanjang pregnant dulu. Time pregnant mane ade mase kite nak exercise2 ni. Setakat turun naek tangga 2 3 kali boleh la. Pastu balik, fengggsannnn. 


So, saya ade tips mudah tuk bakar lelemak lam badan lepas bersalin. 
Tips yang sangat mudah dan memang diakui ramai ibu-ibu kat luar sane adalah BREASTFEEDING.


Memang ramai yang tahu tentang perkara ni tapi ramai yang tak tahu sememangnya menyusukan baby dapat membantu ibu-ibu untuk kurus. Semasa menyusu, hampir 600 kalori terbakar. Banyak ke 600 kalori tu? Mestila banyak sebab anda perlu bersenam selama 2 jam tuk bakar 600 kalori. Jika lam masa sehari mnyusu, anda dapat bakar 600 kalori, alangkah bertuahnya anda. Hari-hari menyusu, hari-hari kalori akan terbakar. Bukankah amat mudah tuk kurus lepas bersalin? Dan saya amat yakin yang anda pasti tidak akan bersenam setiap hari untuk membakar kalori tersebut. 


Namun, bukan semua para ibu bertuah memiliki susu yang banyak dan mencukupi untuk si kecil mereka. Ada yang kurang susu sejak anak dilahirkan sehinggalah habis pantang. Mereka-mereka ini pasti akan memberikan susu formula untuk memastikan anak mereka kenyang dan tidur lena. Tapi adakah anda pasti khasiat yang terdapat dalam susu formula itu lengkap tuk anak anda? Sesetengah susu formula berasid manakala susu ibu adalah alkali. 


Sebagai seorang ibu, pasti akan terdetik untuk menyusukan anak sendiri sehingga umur 2 tahun. Alhamdulillah, sampai ke hari ini saya masih menyusukan anak saya yang berumur 4 bulan dengan susu badan. Saya bernasib baek kerana kenal dengan produk menyusu SHAKLEE terlebih dahulu sebelum saya berkahwin lagi dan mengamalkannya sehingga sekarang. Supplement tambahan sememangnya membantu dalam memastikan kuantiti dan kepekatan susu yang dihasilkan. 


Kat sini saya nak kongsi tips perbanyakkan susu badan tuk anak2 comel kite:

1) Banyakkan berdoa dan berzikir - kita sebagai orang Islam harus lah banyakkan berdoa dan berzikir supaya dipermudahkan menyusukan anak sehingga umur 2 tahun. Antara doa yang boleh diamalkan adalah :
" Ya Allah, permudahkanlah segala urusan kehidupanku, perbanyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan." " Ya Allah, seberapa banyak susu yang aku perolehi hari ini, penuhilah dengan rahmatMu dan keberkatan disisMu. Semoga dengan keberkatanMu, susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anakku."
Sambil berdoa, letakkan tangan pada payudara, dan doa semoga Allah murahkan rezeki untuk menyempurnakan penyusuan bayi sehingga umur 2 tahun. 


2) Susukan bayi bila-bila masa dia terasa lapar. Lebih banyak aktiviti penyusuan berlaku, lebih banyak penghasilan susu


3) Susukan bayi pada kedua-dua belah payudara sehingga kenyang iaitu sehingga bayi itu sendiri yang melepaskan puting. Ini akan merangsang lebih banyakk pengeluaran susu.


4) Jangan jarakkan penyusuan terlalu lama. 2 jam atau kurang sudah memadai dan bagi peluang bayi anda menyusu dari payudara untuk rangsangan pengeluaran susu


5) Pastikan anda berada dalam keadaan tenang dan yakin mampu menyusukan bayi anda. Perasaan tertekan atau tidak yakin akan mempengaruhi penghasilan susu. 


6) Amalkan pemakanan yang seimbang agar segala keperluan untuk menghasilkan susu cukup. 


7) Anda jugak digalakkan mengambil vitamin tambahan untuk membantu melengkapkan segala nutrisi yang diperlukan tubuh untuk menghasilkan susu yang pekat, berkualiti dan baik untuk anak anda. Shaklee mempunyai set penyusuan eksklusif untuk ibu yang inginkan pemakanan terbaik untuk anak mereka. 


Ini adalah set penyusuan lengkap SHAKLEE. Alhamdulillah, memang amalkan set menyusu ni sampai sekarang dan susu semakin melimpah ruah. Anak memang tak meragam dan cepat kenyang. Tido anak pun lena je. Sejuk hati tengok anak membesar dengan sihat dengan kualiti susu yang hebat. 

Hanya yang terbaik untuk anak-anak kita membesar. 

Setiap pembelian produk Shaklee akan mendapat konsultasi khusus dari saya.

Pertanyaan Lanjut:
Nur Zafirah Mohd Nor
Shaklee Independent Distributor ID : 956778
SMS/Whatsapp: +6011 2831 6400
Facebook : Mama Alisha Vitashoppe
Email : nzafirah91@gmail.com
 
Copyright © SAKURA BEAUTY AND HERBS | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in