SUPPLEMENT TERBAIK UNTUK IBU HAMIL

"ASSALAMUALAIKUM"
 
 
 
 
Mesti ramai ibu mengandung di luar sana yang masih tercari2 vitamin yang sesuai sepanjang hamil kan. Seperti yang saya janjikan kat entry sebelum ni, saya akan review satu-satu supplement preggy mommy kat entry ni ye. Tak kenal maka tak cinta. So, saya akan bagitahu fungsi-fungsi dan kebaikan fullset vitamin preggy mommy. Lepas dah tahu kebaikan dan fungsi-fungsi setiap vitamin dalam set ni, baru la korang lebih yakin nak consume kan. Untuk lebih details, scroll sampai habis ye. :)




FUNGSI DAN KEBAIKAN 
Untuk trimester pertama, supplement yang korang perlu consume:

VITA- LEA : merupakan satu supplement yang penting kerana vita-lea mengandungi zat besi yang amat diperlukan oleh fetus dan ibu. Kekurangan zat besi dan multivitamin lain boleh menyebabkan kekurangan sel darah merah atau boleh mengalami Anemia. Anemia atau lebih dikenali sebagai kekurangan Hemoglobin (HB) boleh mengakibatkan fetus tidak mendapat bekalan oksigen yang mencukupi. Ini akan memburukkan lagi keadaan para ibu dan juga bayi yang dikandung. Pada trimester terakhir, fetus lebih banyak menyerap zat besi daripada ibu. Vita-Lea boleh membantu para ibu menstabilkan HB mereka dengan menyalurkan zat besi dan multivitamin yang mencukupi. Hal ini akan mengurangkan risiko kelahiran bayi pra-matang dan para ibu pula akan kekal bertenaga sepanjang proses kehamilan. 

 
B-COMPLEX : mengandungi asid folik yang sangat penting untuk pertumbuhan bayi dalam kandungan. Sebaik-baiknya, b-complex diamalkan sebelum hamil lagi untuk menstabilkan jumlah asid folik di dalam tubuh para ibu. Asid folik dapat membantu mengurangkan risiko keguguran dan spina bifida pada bayi. Pertumbuhan organ-organ penting bayi amat bergantung kepada asid folik termasuk pembentukan tengkorak bayi. Untuk mendapatkan bayi yang sihat dan berkualiti, b-complex sangat-sangat bagus untuk di amalkan. Selain itu, b-complex Shaklee mengandungi kesemua 8 jenis vitamin B yang amat penting dalam menjaga kesihatan serta kesegaran tubuh badan.

 
VITA - C : membantu dalam meningkatkan daya tahan tubuh bayi ketika dalam kandungan. Dengan pengambilan vitamin C yang mencukupi, selain dapat mencantikkan kulit, ianya amat penting untuk pembentukan antibodi bayi ketika dalam kandungan lagi. Pembentukan antibodi yang kuat dapat menghalang bayi anda daripada dijangkiti penyakit yang merbahaya. Yela kan, bayi baru lahir sangat mudah dijangkiti penyakit. Oleh itu, sistem antibodi bayi perlulah dibentuk sejak dari dalam rahim lagi. Hal ini dapat membantu bayi anda hidup lebih sihat dan mampu melawan penyakit selepas lahir nanti.   

OSTEMATRIX :  merupakan vitamin tambahan yang lebih daripada kalsium. 1 biji Ostematrix bersamaan dengan 1 gelas susu yang tinggi kalsium. Ostematrix membantu korang yang ade masalah kekejangan ataupun simpul biawak. Masalah ini seringkali membelenggu para ibu hamil disebabkan oleh kekurangan kalsium dalam badan. Ostematrix ini sangat penting untuk membantu proses pembekuan darah, menstabilkan transmisi impuls saraf serta merehatkan otot ketika kontraksi. Selain itu, kekurangan kalsium akan menyebabkan sakit belakang dan masalah osteoporosis. Masalah sembelit yang sememangnya merupakan masalah biasa bagi ibu hamil dapat diatasi dengan pengambilan ostematrix secara teratur. Ostematrix membantu mengantikan kalsium para ibu yang telah diserap oleh bayi ketika didalam kandungan. 

 
ESP : sangat bagus untuk ibu yang sedang hamil dan selepas hamil. ESP dapat memberi tenaga yang mencukupi agar ibu hamil kekal bertenaga dan ceria sepanjang hari. Selain itu, masalah pre-eklampsia juga dapat dielakkan. ESP juga dapat menghasilkan kulit bayi dan ibu lebih putih, gebu dan licin. Penyakit seperti kencing manis jenis Gestational dapat dielakkan oleh ibu mengandung dengan mengamalkan aturan pemakanan ESP yang betol. ESP juga dapat membantu penghasilan lebih banyak susu selepas bersalin, meningkatkan bekalan darah, membantu perkembangan janin ketika dalam rahim serta memberikan berat badan ideal kepada ibu mengandung. 

Untuk trimester kedua dan ketiga, amalkan kesemua vitamin dari semester pertama, cuma perlu tambah Omega Guard :


Omega Guard : lebih kepada pertumbuhan otak janin ketika didalam kandungan. Omega membantu tumbesaran dan perkembangan otak bayi anda. Selain itu, dapat membantu perkembangan memori janin. Omega lebih kepada mereka yang inginkan bayi yang sihat dan cerdik selepas lahir. DHA di dalam Omega Guard ini merupakan nutrien utama untuk fungsi otak, sistem saraf dan retina janin. Untuk para ibu pula, omega dapat membantu para ibu mengawal kadar kolestrol didalam badan secara semulajadi. Berat badan ibu pula dapat dikawal agar tidak berlebihan sepanjang proses kehamilan. Sistem imun para ibu pula meningkat dan ibu tidak mudah terkena demam dan selsema yang akan memberi kesan kepada perkembangan otak bayi anda. 



 ~ produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit ~


JOM DAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE SEKARANG!
DAN ANDA BERPELUANG MENDAPAT PENJIMATAN BERGANDA-GANDA DARIPADA SHAKLEE.


[ INGIN MENDAPAT 4-5-6 ANGKA SEBULAN DENGAN MENDAFTAR AHLI SHAKLEE?
HUBUNGI SAYA SEKARANG!! 
HANYA DENGAN ONLINE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN. WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH DIPERLUKAN.
 DAN ANDA AKAN DIJEMPUT KE GROUP EKSKLUSIF DI FACEBOOK ]


Setiap pembelian produk Shaklee akan mendapat konsultasi khusus dari saya.

Pertanyaan Lanjut:
Nur Zafirah Mohd Nor
Shaklee Independent Distributor ID : 956778
SMS/Whatsapp: +6011 2831 6400
Facebook : Mama Alisha Vitashoppe
Email : nzafirah91@gmail.com

SET HAMIL SHAKLEE

"ASSALAMUALAIKUM"
 
Okay, hari ni saya nak share ngan korang set hamil SHAKLEE. Set ni yang sangat-sangat terlajak laris sebab memang bagus dan yang paling penting, memberi ibu dan bayi nutrisi yang lengkap sepanjang hamil. Biasala kan time hamil ni, cepat sangat rasa penat dan mengah. Ini memang perkara biasa sepanjang hamil, tapi tak salah kalau kita nak kekal cergas dan bermaya time berbadan dua ni kan. Hati suami pun kena jaga juga :). Takkan la nak bagi muka lesu je hari-hari kat suami. heeee.

Saya sendiri pengguna tetap set hamil Shaklee ni. Testimoni sendiri ni lebih yakin dari testimoni orang lain. Sebelum hamil lagi, saya memang amalkan set penjagaan kulit n kesihatan. Memang bagus sangat. Lepas dapat tahu hamil je, terus order set hamil Shaklee. Produk yang memang superb kan, so xdela kita takut-takut nak guna. Kalau korang nak tahu, satu family saya pengguna Shaklee. Ayah saya memang dari dulu pengguna tetap Shaklee. Awet muda uols. Dah nak masuk 60 an pun still hensem. 

Ni set hamil tuk trimester pertama. Vita-Lea, B-Complex, Vita C dan Ostematrix. Next post saya review satu-satu produk ni kay. Tak kenal maka tak cinta kan. :)







Tuk trimester kedua dan ketiga, cuma tambahkan Omega Guard. Nak lagi bagus tuk kulit mama dan baby, korang leh la amalkan ESP. ESP ni sangat-sangat superb dan kesannya memang puas hati. Bila kandungan makin besar, stretchmark pun makin jelas kelihatan kan. So, nak hilangkan stretchmark yang tak cantik tu kan, ESP ni memang penyelesaian yang sihat. Selain itu, ESP ni leh wat kita kenyang sampai tengah hari tau. So takdela rasa nak makan je kan. Berat pun tak naik mendadak. 




 ~ produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit ~


JOM DAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE SEKARANG!
DAN ANDA BERPELUANG MENDAPAT PENJIMATAN BERGANDA-GANDA DARIPADA SHAKLEE.


[ INGIN MENDAPAT 4-5-6 ANGKA SEBULAN DENGAN MENDAFTAR AHLI SHAKLEE?
HUBUNGI SAYA SEKARANG!! 
HANYA DENGAN ONLINE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN. WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH DIPERLUKAN.
 DAN ANDA AKAN DIJEMPUT KE GROUP EKSKLUSIF DI FACEBOOK ]

Setiap pembelian produk Shaklee akan mendapat konsultasi khusus dari saya.

Pertanyaan Lanjut:
Nur Zafirah Mohd Nor
Shaklee Independent Distributor ID : 956778
SMS/Whatsapp: +6011 2831 6400
Facebook : Mama Alisha Vitashoppe
Email : nzafirah91@gmail.com

Hamil tanpa masalah sembelit

"ASSALAMUALAIKUM"
 
 
Mesti ramai ibu-ibu hamil di luar sana mengalami masalah sembelit ni kan. Terutamanya bila kandungan semakin membesar. Mengapa dan kenapa masalah sembelit ni berlaku dan apa cara atasi masalah ni, jangan malas scroll ke bawah ye :)  
 
 
Ni pengalaman saya sendiri yang tengah hamil anak pertama. Anak first ni memang tak de pengalaman bab2 penjagaan dalaman sepanjang hamil ni. Tapi Alhamdulillah, saya amalkan supplement yang sangat berkualiti dan berkhasiat. Sejak dari sebelum hamil lagi, saya memang amalkan supplement Shaklee. Nak taknak sekarang ni memang kena amalkan supplement tambahan tuk kekal sihat dan cantik. Sekarang bukan macam dulu dah. Makanan sekarang dah tak sesihat makanan dulu. So, untuk kekalkan nutrisi yang sangat diperlukan badan, kena la amek supplement tambahan. 
 
Panjang pulak membebel ni. Okay, punca terjadinya masalah sembelit ni banyak. Jom baca list saya kat bawah ni. Dah tahu punca, senang la nak atasi kan. 
 
PUNCA dan CARA ATASI MASALAH SEMBELIT KETIKA HAMIL:
 
Semakin besar kandungan, semakin tinggi peratusan untuk mengalami masalah sembelit. Hal ini disebabkan oleh rahim yang semakin membesar dan menekan usus hingga menghalang pergerakan ke usus besar. Jom baca yang dibawah pula...... 
 
1. Kurang minum air. Air tersangatlah penting lam badan kita. Kekurangan air boleh menyebabkan kekurangan bendalir dalam badan. Ini merupakan punca utama masalah sembelit berlaku. Minumlah air sekurang-kurangnya 2 liter atau 8 gelas air sehari. 
 
2. Pengambilan supplement yang menyebabkan sembelit. Supplement seperti ferrous fumarate atau lebih dikenali sebagai zat besi amat diperlukan oleh ibu hamil. Seperti yang memang kita ketahui, zat besi bertindak sebagai supplement untuk mengatasi masalah kekurangan sel darah merah. Namun, disebalik kebaikan supplement ini, ada kesan sampingan yang tidak diingini seperti sembelit. Oleh itu, supplement tambahan lain seperti Ostematrix sangat diperlukan untuk memberi keseimbangan nutrisi dalam badan.
 
3. Kurangnya pengambilan makanan berkhasiat dan berserat tinggi. Makanan yang berserat tinggi seperti buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin dan kekacang sangat diperlukan untuk mengatasi msalah sembelit. Ramai ibu hamil yang mengalami masalah kurang selera makan atau tidak dapat mengambil makanan yang berserat tinggi dengan kadar yang mencukupi dan menyebabkan masalah ini berlarutan. Ambillah makanan berserat tinggi ini secara berperingkat-peringkat. Jangan makan dalam kuantiti yang banyak pada satu-satu masa. Sebaliknya, makanlah sedikit-sedikit tetapi kerap kali.
 
4. Tidak melakukan senaman ringan. Mungkin ramai ibu hamil yang tidak mengetahui senaman boleh dilakukan walaupun sedang hamil. Namun, pastikan senaman yang sesuai untuk ibu mengandung seperti yoga dan menunggang basikal senaman (stationary bike). Berjalan kaki juga merupakan satu senaman yang sangat mudah dilakukan oleh bakal-bakal ibu bagi melawaskan pergerakan usus besar. Bersenamlah sekurang-kurangnya 3 kali seminggu untuk melancarkan proses pembuangan toksik. Badan sihat, minda cerdas. 
 
5. Tidak mengambil supplement tambahan yang sesuai dan tidak mendapat guide pemakanan yang betol untuk mendapatkan kesan yang optimum. Walaupun anda sedang mengambil supplement yang sememangnya bagus untuk ibu hamil, tetapi masalah sembelit tetap juga terjadi dalam kamus hidup anda. Mengapa? Hal ini terjadi kerana aturan pemakanan dan cara pengambilan yang anda amalkan mungkin salah atau tidak sesuai. Oleh itu, carilah aturan dan cara pemakanan yang betol melalui consultant yang sah. 
 


 ~ produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit ~


JOM DAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE SEKARANG!
DAN ANDA BERPELUANG MENDAPAT PENJIMATAN BERGANDA-GANDA DARIPADA SHAKLEE.

[ INGIN MENDAPAT 4-5-6 ANGKA SEBULAN DENGAN MENDAFTAR AHLI SHAKLEE?
HUBUNGI SAYA SEKARANG!! 
HANYA DENGAN ONLINE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN. WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH DIPERLUKAN.
 DAN ANDA AKAN DIJEMPUT KE GROUP EKSKLUSIF DI FACEBOOK ]


Setiap pembelian produk Shaklee akan mendapat konsultasi khusus dari saya.

Pertanyaan Lanjut:
Nur Zafirah Mohd Nor
Shaklee Independent Distributor ID : 956778
SMS/Whatsapp: +6011 2831 6400
Facebook : Mama Alisha Vitashoppe
Email : nzafirah91@gmail.com
 
Copyright © SAKURA BEAUTY AND HERBS | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in