RAHSIA MUDAH KURUS LEPAS BERSALIN

"ASSALAMUALAIKUM"


Bile fikir sal kahwin, mesti fikir sal anak. Bile nak ade anak, kena la korbankan berat badan zaman remaja. Yela, time pregnant berat badan conform2 la naek. Paling sikit pun akan naek lam 10kg. Aishh, sikit ke tu? Sikit la sebab saya sendiri pun naek lam 20kg. Badan dah macam dipam-pam. Walaupun tak berapa ade selera nak makan tapi berat still naek jugak. Tapi ada jugak jenis badan yang tak naek mendadak. Wanita-wanita ini haruslah bersyukur kerana tak payah susah-susah nak turunkan berat badan lepas bersalin. :)


Lepas bersalin, masa lam pantang ni la waktu terbaik tuk turunkan balik berat badan. Sebabnya time ni makan dah sah-sah berpantang. So boleh la nak dapatkan berat idaman semula. Tapi lau pantang makan je tak jadi jugak. Sebab tak bakar lelemak yang terkumpul sepanjang pregnant dulu. Time pregnant mane ade mase kite nak exercise2 ni. Setakat turun naek tangga 2 3 kali boleh la. Pastu balik, fengggsannnn. 


So, saya ade tips mudah tuk bakar lelemak lam badan lepas bersalin. 
Tips yang sangat mudah dan memang diakui ramai ibu-ibu kat luar sane adalah BREASTFEEDING.


Memang ramai yang tahu tentang perkara ni tapi ramai yang tak tahu sememangnya menyusukan baby dapat membantu ibu-ibu untuk kurus. Semasa menyusu, hampir 600 kalori terbakar. Banyak ke 600 kalori tu? Mestila banyak sebab anda perlu bersenam selama 2 jam tuk bakar 600 kalori. Jika lam masa sehari mnyusu, anda dapat bakar 600 kalori, alangkah bertuahnya anda. Hari-hari menyusu, hari-hari kalori akan terbakar. Bukankah amat mudah tuk kurus lepas bersalin? Dan saya amat yakin yang anda pasti tidak akan bersenam setiap hari untuk membakar kalori tersebut. 


Namun, bukan semua para ibu bertuah memiliki susu yang banyak dan mencukupi untuk si kecil mereka. Ada yang kurang susu sejak anak dilahirkan sehinggalah habis pantang. Mereka-mereka ini pasti akan memberikan susu formula untuk memastikan anak mereka kenyang dan tidur lena. Tapi adakah anda pasti khasiat yang terdapat dalam susu formula itu lengkap tuk anak anda? Sesetengah susu formula berasid manakala susu ibu adalah alkali. 


Sebagai seorang ibu, pasti akan terdetik untuk menyusukan anak sendiri sehingga umur 2 tahun. Alhamdulillah, sampai ke hari ini saya masih menyusukan anak saya yang berumur 4 bulan dengan susu badan. Saya bernasib baek kerana kenal dengan produk menyusu SHAKLEE terlebih dahulu sebelum saya berkahwin lagi dan mengamalkannya sehingga sekarang. Supplement tambahan sememangnya membantu dalam memastikan kuantiti dan kepekatan susu yang dihasilkan. 


Kat sini saya nak kongsi tips perbanyakkan susu badan tuk anak2 comel kite:

1) Banyakkan berdoa dan berzikir - kita sebagai orang Islam harus lah banyakkan berdoa dan berzikir supaya dipermudahkan menyusukan anak sehingga umur 2 tahun. Antara doa yang boleh diamalkan adalah :
" Ya Allah, permudahkanlah segala urusan kehidupanku, perbanyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan." " Ya Allah, seberapa banyak susu yang aku perolehi hari ini, penuhilah dengan rahmatMu dan keberkatan disisMu. Semoga dengan keberkatanMu, susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anakku."
Sambil berdoa, letakkan tangan pada payudara, dan doa semoga Allah murahkan rezeki untuk menyempurnakan penyusuan bayi sehingga umur 2 tahun. 


2) Susukan bayi bila-bila masa dia terasa lapar. Lebih banyak aktiviti penyusuan berlaku, lebih banyak penghasilan susu


3) Susukan bayi pada kedua-dua belah payudara sehingga kenyang iaitu sehingga bayi itu sendiri yang melepaskan puting. Ini akan merangsang lebih banyakk pengeluaran susu.


4) Jangan jarakkan penyusuan terlalu lama. 2 jam atau kurang sudah memadai dan bagi peluang bayi anda menyusu dari payudara untuk rangsangan pengeluaran susu


5) Pastikan anda berada dalam keadaan tenang dan yakin mampu menyusukan bayi anda. Perasaan tertekan atau tidak yakin akan mempengaruhi penghasilan susu. 


6) Amalkan pemakanan yang seimbang agar segala keperluan untuk menghasilkan susu cukup. 


7) Anda jugak digalakkan mengambil vitamin tambahan untuk membantu melengkapkan segala nutrisi yang diperlukan tubuh untuk menghasilkan susu yang pekat, berkualiti dan baik untuk anak anda. Shaklee mempunyai set penyusuan eksklusif untuk ibu yang inginkan pemakanan terbaik untuk anak mereka. 


Ini adalah set penyusuan lengkap SHAKLEE. Alhamdulillah, memang amalkan set menyusu ni sampai sekarang dan susu semakin melimpah ruah. Anak memang tak meragam dan cepat kenyang. Tido anak pun lena je. Sejuk hati tengok anak membesar dengan sihat dengan kualiti susu yang hebat. 

Hanya yang terbaik untuk anak-anak kita membesar. 

Setiap pembelian produk Shaklee akan mendapat konsultasi khusus dari saya.

Pertanyaan Lanjut:
Nur Zafirah Mohd Nor
Shaklee Independent Distributor ID : 956778
SMS/Whatsapp: +6011 2831 6400
Facebook : Mama Alisha Vitashoppe
Email : nzafirah91@gmail.com

SELAMAT TINGGAL KULIT BERMASALAH

 "ASSALAMUALAIKUM"
Fuuhhhh, dah bersawang blog ni. Hari ni nekad nak buang sawang-sawang yang bermaharajalela kat sini. Okay, sejak dari open house hari tu, ramai yang duk PM tanya pakai produk ape sampai kulit jadi makin cerah je. Parut-parut jerawat dulu takde dah sebab yang kenal saya dari dulu memang tahu yang muka saya banyak parut. Sekarang kulit jadi main cerah, parut hilang, jeragat dah pudar, dan yang penting nampak segar je walaupun tak mekap tebal.
 Yess, memang saya akui saya dah tak berminat nak mekap tebal-tebal sekarang. First sebab saya ada anak kecik dan masa tuk saya bersiap nak keluar sangatlah terhad. So, saya amek pendekatan lain dengan makan supplement tuk rawat kulit  dari dalam. Bila dalaman kita terjaga, automatik luaran akan nampak kesannya. Sangat-sangat berpuas hati dengan supplement yang saya amalkan sejak setahun yang lalu. Hasilnya memang tiptop dari segi dalaman mahupun luaran. 
Panjang bebeno mukaddimah, okay hari ni saya nak share set supplement yang dah macam makanan ruji saya hari-hari. Sebab lau sehari tak amek supplement rasa tak lengkap hidup. Ade je yang tak kena dan badan rasa lain macam. Seriusly, yang dah consume supplement sahaja yang dapat bezakan keadaan sebelum dan selepas amalkan supplement. 

Untuk kulit khususnya, saya amalkan SET D ni. ESP memang saya ADD ON dan WAJIB amek setiap hari. VIT E, B COMPLEX dan VITA C pulak memang main booster bagi yang nak kulit sihat dan cantik dari dalam. Kat bawah saya ada share fungsi setiap vitamin ni.

VITA-E COMPLEX : merupakan anti-oksida yang hebat yang tak dapat dihasilkan oleh tubuh kita dengan sendirinya. Anti-oksida sangat penting untuk meneutralkan radikal bebas dan mencegah kerosakan selular. Anti-oksida dapat menjaga dan memperbaiki struktur kulit. Jangan tak tahu tau dengan pengambilan VITA-E dapat mencegah premature-aging atau tua sebelum usia. Bagaimana? VITA-E mencegah pembentukan garis-garis halus dengan menghalang kerosakan dari radikal bebas. Kedutan dicegah dengan merangsang pembentukan kolagen, menyokong pembentukan sel-sel kulit baru dan mempercepatkan pertumbuhan sel kulit. Parut-parut pun leh hilang sebab sel kulit mati akan digantikan dengan sel kulit yang baru


B COMPLEX :  mengandungi 8 komponen penting vitamin B iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12, 100% biotin dan Asid Folik. Sangat penting untuk mengawal tahap kemurungan dan stress yang menjadi salah satu penyebab pembentukan jerawat. B COMPLEX melancarkan peredaran darah yang akan menjadikan kulit lebih lembap, menaikkan seri wajah dan menyingkirkan sel-sel kulit mati. B Complex merupakan supplement penting dalam menyeimbangkan kesihatan dan kecantikan dalaman serta luaran. Dalam erti kata lain, B is for Beauty. 

VITA-C : merupakan kompenan penting dalam penghasilan kolagen. VITA C dan kolagen saling berkait yang mana kolagen dihasilkan dengan adanya VITA C. Kolagen pula akan menyebabkan kulit menjadi lebih anjal dan awet muda. Selain untuk kulit, VITA C sangat diperlukan oleh badan untuk meningkatkan sistem imunisasi yang mana dapat mengelakkan penyakit-penyakit yang senang berjangkit seperti selsema, demam, dan batuk. Kekurangan VITA-C akan menyebabkan kulit jadi kering, kusam dan menggelupas. Tuk dapatkan kulit yang segar dan berseri-seri setiap hari, amalkan VITA C kerana VITA C sifatnya larut air dan tak disimpan lam badan. So, kita sangat disarankan mengambil VITA C setiap hari untuk menggantikan VITA C lam badan yang telah larut. 

ESP : sangat direkomenkan untuk dapatkan kulit yang gebu dan halus mulus gituuu. ESP membantu dalam menghasilkan set kulit yang akan menjadikan kulit nampak sentiasa baru dan berseri-seri. ESP ibarat pencetus kerana membantu penyerapan vitamin-vitamin lain yang diperlukan oleh kulit. Parut-parut degil jugak dapat dilenyapkan dengan ESP selain menganjalkan serta memperbaiki struktur kulit. Kulit akan lebih remaja dan bebas cela a.k.a kulit yang FLAWLESS. 

Okay bile dah tahu semua fungsi vitamin ni, mesti lagi berkobar-kobar nak konsisten makan vitamin. Memang sangat jelas yang badan kita sangat perlukan vitamin tambahan bukan sahaja tuk kulit malah tuk seluruh kesihatan badan. Sayang bile kite berkira bab kesihatan dan kecantikan ni. Sebab setiap hari badan kita akan mengalami proses penuaan. So, yang sayangkan badan dan nak dapatkan kulit yang cantik dengan sihat dan takde side effect pada masa akan datang, amalkan supplement dari sekarang. Tak rugi pun. Yang sihat dan cantik nanti kamu jugak kan. Peace !

Jom layan testimoni dari pengguna tegar SET KULIT SHAKLEE. 








Setiap pembelian produk Shaklee akan mendapat konsultasi khusus dari saya.

Pertanyaan Lanjut:
Nur Zafirah Mohd Nor
Shaklee Independent Distributor ID : 956778
SMS/Whatsapp: +6011 2831 6400
Facebook : Mama Alisha Vitashoppe
Email : nzafirah91@gmail.com

SUPPLEMENT TINGKATKAN KESUBURAN WANITA

"ASSALAMUALAIKUM"
 
Anak merupakan anugerah Allah yang tidak ternilai harganya. Saat menyambut kelahiran anugerah ini ke muka bumi adalah saat yang paling dinanti-nantikan. Tapi, masih ramai pasangan diluar sana yang hanya mampu menumpang kegembiraan teman-teman disekeliling. Mungkin kita nampak mereka masih mampu tersenyum disaat melihat hampir kesemua teman disekeliling menimang cahaya mata yang comel-comel, namun berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. 

Ada yang cepat dikurniakan anak, ada yang bertahun-tahun kahwin barulah dikurniakan anak. Saya sangatlah respect kat pasangan yang tak putus-putus harapan dan sentiasa berusaha untuk mendapatkan anak. Iye lah kan, harta yang paling berharga di dunia ni adalah anak. Sape yang taknak anak kan. Bagi yang belom lagi ada rezeki tuk menimang cahaya mata, jom kite check balik ape masalah yang kita alami dan macam mane nak atasi. Kadang-kadang kita tak sedar yang masalah ketidaksuburan ni sebenarnya berpunca daripada kita, wanita mahupun lelaki. 

Entri kali ini saya akan ceritakan tentang masalah kesuburan bagi wanita

PUNCA SUKAR MENDAPAT CAHAYA MATA:
- Kitaran haid yang tidak teratur samaada 2 kali dalam 1 bulan atau 1 kali dalam 2-3 bulan.
- Wanita yang darah haidnya terlampau banyak, berketul-ketul dan berserta dengan senggugut yang teruk (Artikel tentang masalah senggugut )
Wanita yang mempunyai berat badan berlebihan juga merupakan salah satu faktor ketidaksuburan

PUNCA WANITA MENGALAMI MASALAH KETIDAKSUBURAN
- Ketidakseimbangan hormon. Ini mengakibatkan kegagalan dalam penghasilan telur (ovum)
- Mempunyai masalah seperti endometriosis, cyst, jangkitan kuman pada tiub falopio dan ketumbuhan. Ia menghalang telur yang dihasikan oleh ovari bergerak ke uterus untuk disenyawakan. 
- Merokok
- Penyakit kelamin
- Pengambilan kafein yang berterusan dan berlebihan
- Mempunyai penyakit di bahagian pelvik
- Terlalu kurus atau gemuk
- Usia yang terlalu muda atau terlalu lanjut. Fakta mengatakan tahap kesuburan berkurangan setelah wanita mencapai umur 35 tahun.
Oleh itu, saya akan mencadangkan vitamin-vitamin yang sesuai untuk meningkatkan tahap kesuburan wanita. 


ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)
Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel. Protein ialah makanan asas kepada sel. Sel yang sihat akan memudahkan proses yang berkaitan persenyawaan, perlekatan telur dan lain-lain. ESP merupakan sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semulajadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting.

VITA LEA
Mengandungi 28 vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh badan seorang dewasa. Pengambilan VITA LEA sebiji sehari boleh membantu meningkatkan taraf kesihatan secara menyeluruh. Isteri perlu melengkapkan kesihatan diri dengan mengambil multivitamin ini. 

VITA C
Satu tablet VITA C membekalkan 500mg vitamin C. VITA C SHAKLEE adalah sejenis 'sustained release' dimana vitamin C akan dilepaskan secara perlahan-lahan dan tahan lebih lama di dalam tubuh badan. Vitamin C berfungsi sebagai antioksida seperti VITA E

B COMPLEX
Lengkap dengan vitamin B6 (13.5mg), B12 (40.5mcg) dan asid folik (200mcg). Pengambilan asid folik bersama-sama dengan kehadiran vitamin B6 dan B12 amatlah disarankan bagi mengelakkan anemia yang boleh menyebabkan masalah kesuburan serta mengurangkan risiko kecacatan janin dan kecacatan tiub neural.

ALFALFA COMPLEX
Diamalkan oleh wanita terutamanya bagi mereka yang rasa  'sakit ketika bersama'. membantu atasi masalah keputihan, masalah haid yang tidak teratur atau senggugut/sakit pinggang yang melampau tatkala didatangi haid (makan alfalfa dan kalsium) dan turut membantu dalam hubungan suami isteri yang bertindak sebagai Kacip Fatimah. Ada juga sesetengah sumber yang mengatakan ALFALFA boleh membantu dalam masalah PCOS

GLA
GLA adalah sejenis sid lemak Omega 6 yang berfungsi menstabilkan hormon dan memastikan kitaran haid teratur. Seperti yang kita sediam maklum, kitaran haid yang stabil memudahkan wanita mengenal pasti waktu subur di mana peratusan pesenyawaan dapat ditingkatkan. GLA berperanan memastikan cecair mukus di dalam serviks mencukupi dimana ia memudahkan pergerakan sperma ke uterus seterusnya ke tiub falopio dimana ovum menanti untuk disenyawakan. Cecair mukus yang subur ini juga membantu sperma hidup lebih lama didalam falopio tiub iaitu sehingga 5 hari, seterusnya meningkatkan kadar persenyawaan ketika ovulasi berlaku walaupun suami dan isteri tidak bersama pada waktu tersebut. Selain itu, GLA juga berfungsi melegakan PMS (sindrom pra haid) yang sering dialami oleh wanita

ZINC COMPLEX
Zinc digunakan untuk kesuburan bagi wanita kerana zinc akan melindungi sperma dan melawan bakteria dalam vagina.


* Sebagai peringatan, vitamin dan supplement tambahan ini adalah salah satu usaha untuk mendapatkan cahaya mata. Tahap kesihatan suami dan isteri juga perlu dipertimbangkan. Oleh itu, perbanyakkan berdoa semoga dimurahkan rezeki untuk menimang cahaya dalam masa yang terdekat ini. TIADA JAMINAN anda akan mengandung sejurus selepas anda menggunakan supplement di atas. Semua rezeki ditangan yang MAHA KUASA, justeru kita sebagai hambaNYA jangan berhenti berusaha, berdoa dan bertawakkal. InsyaALLAH akan diperkenankan. Amin.


 ~ produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit ~


JOM DAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE SEKARANG!
DAN ANDA BERPELUANG MENDAPAT PENJIMATAN BERGANDA-GANDA DARIPADA SHAKLEE.


[ INGIN MENDAPAT 4-5-6 ANGKA SEBULAN DENGAN MENDAFTAR AHLI SHAKLEE?
HUBUNGI SAYA SEKARANG!! 
HANYA DENGAN ONLINE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN. WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH DIPERLUKAN.
 DAN ANDA AKAN DIJEMPUT KE GROUP EKSKLUSIF DI FACEBOOK ]

Setiap pembelian produk Shaklee akan mendapat konsultasi khusus dari saya.

Pertanyaan Lanjut:
Nur Zafirah Mohd Nor
Shaklee Independent Distributor ID : 956778
SMS/Whatsapp: +6011 2831 6400
Facebook : Mama Alisha Vitashoppe
Email : nzafirah91@gmail.com
 
Copyright © SAKURA BEAUTY AND HERBS | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in